Gazdasagi Radio interviews

Les Nemethy was the editor of a radio program on Gazdasagi Radio (now Trend Radio) from 2010 to 2013, where he interviewed and had interesting dialogues with leading figures in the Hungarian business, financial and legal communities.

Listed below are those interviews which are still of interest today:

Gazdasagi Radio interviews

1. Szecskay András, a Szecskay Ügyvédi Iroda vezető partnere 10/11/2010 Nemcsak az átláthatóság, hanem az üzleti felek közötti bizalom is szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen egy cég tőkebevonása vagy a vállalkozás eladása. Az ehhez kapcsolódó tranzakciókhoz nyújt segítséget a következő beszélgetés, amelyben megtudhatjuk egyebek közt azt is, hogy a külföldi befektetőket miként lehet megnyerni egy ilyen ügylethez.
2. Bojár Gábor, a Graphisoft igazgatósági elnöke, társalapítója 10/18/2010 Óvatosságra inti a cégeket az állami támogatásokkal kapcsolatban a Graphisoft informatikai vállalat igazgatósági elnöke. Bojár Gábor szerint a túl sok dotáció árthat a vállalkozásoknak, mivel így a társaságok hibásan a valódi piac helyett a támogatási piacra helyezhetik a hangsúlyt. A Graphisoft társalapítója azt is kiemelte: a nagybefektetőknek az adóterhek mértékénél sokkal fontosabb a gazdasági és adózási környezet stabilitása és kiszámíthatósága.
3. Papp Erika, a CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda partnere 10/25/2010 Folytatjuk a vállalati pénzügyekről és tranzakciókról szóló sorozatunkat. A mai interjúban részletesen bemutatjuk, hogy a cégvásárláshoz hogyan érdemes banki hitelért fordulni, mire kell ügyelnie a befektetőnek. A CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda (szíemesz kemeron mekkena) partnere szerint elsősorban a kezdeti információhiány nehezítheti meg a pénzintézettel történő mielőbbi megállapodást.
4. Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója, igazgatósági elnöke 11/8/2010 A Graphisoft társalapítója elsősorban azoknak a cégeknek ajánlja a tőzsdei bevezetést, amelyek jelentős növekedésre képesek. Bojár Gábor szerint a vállalkozásoknak arra is törekedniük kell, hogy délibábpiacok helyett a számukra legjobb területet találják meg, és ott fektessenek be.
5. Mátrai Ferenc, a CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda partnere 11/15/2010 A cégeladás jelképesen egy információs csata lehet az eladó és a vevő között. Ezt igazolja, hogy míg a cégvásárló minél több adatot szeretne megtudni, addig a vállalkozást értékesítő érdeke, hogy csak fokozatosan, óvatosan adagolja a belső, sokszor titkos információkat. A folyamat fontos kelléke a titoktartási megállapodás, amelyben érdemes szerződésszegés esetére egy nagy összegű kötbért is meghatározni. A CMS Cameron McKenna (sziemesz kemeron mekkena) ügyvédi iroda partnere szerint ennek nagysága elérheti az ügylet teljes értékének a 10 százalékát.
6. Kálmán Eszter, a CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda partnere, az adójogi részleg vezetője 11/22/2010 Cégeladás és adóoptimalizálás – ezzel a két témával folytatjuk sorozatunkat, amely vállalati pénzügyekről és tranzakciókról szól. A CMS Cameron McKenna ügyvédi iroda adójogi részlegének vezetője szerint már jóval a cégértékesítés előtt érdemes elkezdeni az adótervezést. A hatékony megoldás megtalálásában segíthet például a holding-struktúra kialakítása.
7. Nagy Boldizsár, a BNP Paribas bankcsoport wealth menedzsment üzletágának ügyvezető igazgatójával 11/29/2010 Sokat próbált cégvezetőknek is komoly kihívás lehet egy cégeladás és az azt követő időszak. Próbatételt jelenthet például, hogy mit kezdjenek a vállalkozásért cserébe kapott vagyonnal és a rájuk zúduló szabadidővel is.
8. Nagy Boldizsár, a PNB Paribas bankcsoport wealth menedzsment üzletágának ügyvezető igazgatója – II. rész 12/6/2010 A cégértékesítésből származó vagyon nemcsak a cégtulajdonos, hanem akár több generáció megélhetését is segítheti. A PNB Paribas bankcsoport wealth menedzsment üzletágának ügyvezető igazgatója szerint épp ezért nagyon fontos a befektetések szakmai alapon történő kockázatmegosztása.
9. Czirják László, az Amerikai Kereskedelmi Kamara vállalatirányítási bizottságának elnöke, és az iEurope befektetési cég társalapító partnere 12/13/2010 Gyakori vezetési hiba a cégeknél, hogy a növekvő vállalkozást is egy ember irányítja, még akkor is, ha ez szinte fizikailag már lehetetlen. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara vállalatirányítási bizottságának elnöke, és az iEurope befektetési cég társalapító partnere elmondta: cégértékesítés esetén is jól jöhet az, hogyha megosztják a főbb vezetési feladatokat, hiszen így gördülékenyebbé válhat a vállalkozás átvétele.
10. Antall György, a Réti-Antall Ügyvédi Iroda partnere 12/20/2010 A cégfelvásárlók nagy dilemmája lehet, hogy az adott vállalkozásból eszközöket vegyenek vagy inkább részvényekkel szerezzenek tulajdonrészt. Antall György, a Réti-Antall Ügyvédi Iroda partnere szerint az eszközvásárlásnak kisebb a rizikója. Ebben az esetben ugyanis kevésbé derülhetnek ki eltitkolt kötelezettségek, és a társaság adóterheit sem veszi át a vevő. A szakértő azt is elmondta, hogy Magyarországon még mindig erős a banki szigor, így a felvásárlások pénzügyi hátterét a válság előtti időszakhoz képest jóval nehezebb előteremteni. A most következő interjúból az is kiderül majd, hogy mi is az a pillangó ügylet.
11. Skonda Mária, a Victoria-Volksbanken Biztosítótársaság vezérigazgató-helyettese 1/10/2010 A válság ellenére is hazai gyakorlatnak számít a biztosításokon való spórolás. Erről a Victoria-Volksbanken Biztosítótársaság vezérigazgató-helyettese beszélt Pénzfolyam című műsorunkban. Skonda Mária szerint a kis- és közepes vállalkozások többnyire ott hibáznak, hogy nem mérik fel a működési kockázataikat, és csak a legszükségesebb biztosításokat kötik meg. A szakértő azt is kiemelte, hogy a hazai ingatlantulajdonosok körülbelül negyedének nincs lakásbiztosítása.
12. Lakatos Péter, a Lakatos, Köves és Társai ügyvédi iroda vezető partnere 1/17/2010 A cégeladás rendkívül összetett folyamatnak számít. Erre jó példa lehet az eladó által tett garancia- és felelősségvállalás. Ennek összege lehet a teljes vételár vagy ennek egy része. További lehetőség a bankgarancia igénybevétele, vagy a felelősség átruházása biztosítás formájában. A Lakatos, Köves és Társai ügyvédi iroda vezető partnere szerint téves azt gondolni, hogy csak a nagycégeknél bonyolult az átadás-átvétel. Lakatos Péter úgy véli, hogy a kkv-knál például a szervezeti, üzletvezetési hiányosságok gátolhatják a megfelelő cégértékesítést.
13. Vidovszky Ferenc, a Riverside Private Equity társaság partnere 1/24/2011 A cégeladást nemcsak az ár körüli vita, hanem a cégvezetők felkészületlensége is megakadályozhatja. Erről Vidovszky Ferenc, a Riverside private equity társaság partnere beszélt Pénzfolyam című műsorunkban. A szakértő azt is kiemelte, hogy a válság előtti összegzéseik alapján a látóterükbe került vállalkozások csupán tíz százalékát vizsgálták meg alaposan, és végül egy százalék esetében volt sikeres a tranzakció. Ebben a cégek hiányosságai mellett az óvatos befektetési politika is közrejátszott.
14. Gecser Ottó, a Brókernet Investment Holding vezérigazgatója 1/28/2011 Tőzsdére készül a Brókernet. A tervezett bevezetés egyelőre még az előkészítési szakasznál tart. A Brókernet Investment Holding vezérigazgatója Pénzfolyam című műsorunkban elmondta: még nem döntötték el, hogy pontosan melyik börzére lépnek be. Gecser Ottó ugyanakkor elismerte, hogy a társaságuknál sokakban felmerült a budapesti tőzsdei bevezetés. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a válság hatására jelentősen, 40 százalékkal csökkentek a költségeik. Szerinte a krízis megfelelő kényszerítő erő volt arra, hogy átszervezzék, újragondolják a cégcsoporton belüli folyamatokat.
15. Pfandler Katalin, az Aquaworld és az Interstate vezérigazgatója, a Magyar Ingatlanszövetség alelnöke és a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének társelnöke. 2/7/2011 A válságból való kilábalás mellett az Új Széchenyi Tervtől várja a turizmus fellendülését Pfandler Katalin, az Aquaworld vezérigazgatója, aki egyben a Magyar Ingatlanszövetség alelnöke és a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének társelnöke. A szakértő szerint is az egészségturizmus lehet az egyik ugródeszka, emellett pedig a kistérségi összefogások és a komplex szolgáltatások tehetik sikeressé az idegenforgalomra összpontosító cégeket.
16. Léderer Tamás, energiaipari befektető, a Royalton Partners befektetési alap korábbi magyarországi partnere 2/14/2011 A felelős vállalatirányítás területén nemcsak a hazai, hanem többnyire az európai cégeknek is fejlődniük kell. Kivételt csupán a brit vállalatok jelentenek. Erről Léderer Tamás, energiaipari befektető, a Royalton Partners befektetési alap korábbi magyarországi partnere beszélt rádiónknak. A szakértő úgy véli, hogy az átlátható folyamatok és a megfelelő kontroll megteremtése a cégek eladhatóságát és tőkevonzó képességét is jelentősen növeli.
17. Szombati András, a Primus Capital kockázati tőkealapkezelő befektetési igazgatója 2/21/2011 “Korábban nem látott lehetőségeket nyitott meg a kockázati tőkebefektetéseknél a 2009-ben indult, uniós Jeremy program. Szombati András, a Primus Capital kockázati tőkealapkezelő befektetési igazgatója Pénzfolyam műsorunkban elmondta: a Jeremy alapok által biztosított pénz elősegíti a kis- és középvállalkozások külső forrásbevonását. Másrészt a befektetőknek is kedvező, hogy akár hosszabb távon is részt vehetnek a kkv-k fejlesztésében. Nem kell attól tartaniuk, hogy forráshiány miatt idő előtt ki kellene szállniuk az adott projektből. Némethy László interjúja. Kiegészítés: a beszélgetésben szó esik még a venture capital-ről is, amelyet az interjúalany inkább vállalkozói tőke szavakkal fordít le, mert szerinte a kockázati tőke nem fedi le teljesen ezt a kifejezést. “
18. Fóti Károly, az Allen & Overy pénzügyi csoport vezető ügyvéde 2/28/2011 A hazai bankrendszer egyszerűsödésére számít hosszú távon az Allen & Overy pénzügyi csoport vezető ügyvéde. Fóti Károly szerint a nemzetközi példák is ebbe az irányba mutatnak. A szakértő hozzátette: a folyamatot késlelteti, hogy Magyarországon számos külföldi tulajdonban lévő bank van, ezeknek a befektetői pedig nem külön Magyarországon, hanem régiós szinten figyelik a piaci részesedésüket. A bankadó kapcsán Fóti Károly elmondta: a pénzintézetek többletterhe csökkenti a hitelezési aktivitást, és így fékezi a gazdasági növekedést is. A szakértővel Némethy László még azt megelőzően beszélgetett, hogy Matolcsy György bejelentette a bankadó két évről 3 évre történő meghosszabbítását.
19. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, az Állami Számvevőszék volt elnöke 3/7/2011 Egy ország versenyképességére nemcsak a korrupciós felmérések eredményei utalhatnak, hanem például a futball világranglistán elért helyezés is. Erről a nem éppen szokványos összefüggésről a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, az Állami Számvevőszék volt elnöke beszélt a Gazdasági Rádiónak. Kovács Árpád szerint a korrupció és a szürkegazdaság amellett, hogy a piaci viszonyokat torzítja, még a közbizalmat is rombolja. Épp ezért a versenyképesség növeléséhez átlátható és kiszámítható folyamatokra van szükség, amelyekre a vállalkozók is bátran építhetnek.
20. Botos Balázs, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára 3/21/2011 “Kínához elsősorban Németországon keresztül vezet az út a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára szerint. Botos Balázs úgy véli, hogy a közvetlen Kínába irányuló kivitel helyett sokszor hatékonyabb megoldás, ha Magyarország a hazai beszállítókon keresztül a német gazdaság ázsiai exportjához kapcsolódik. A külgazdasági helyettes államtitkár fő célnak tartja a magyar gazdaság kivitelének szélesítését a Kárpát-medencében és a távolabbi országokban egyaránt. Némethy László interjúja következik. A beszélgetésben szó esik még az exporttámogatásról és a befektetésösztönzésről is. Botos Balázs kiemelte, hogy a befektetésösztönzés nemcsak a külföldi cégekre vonatkozik, hanem a hazai vállalkozásokra is. Igaz, ez utóbbiaktól tőkeellátottsági problémák vagy gyenge innovációs készség miatt kevés kérelem érkezik be a tárcához.”
21. Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezéigazgatója 3/28/2011 “A kisebb bankok talpon maradását és fejlődését a specializáció segítheti elő a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója szerint. Hegedűs Éva úgy véli, hogy emellett a minél erőteljesebb internetes jelenlét is szükséges. Némethy László interjúja következik. További témák: a Gránit Bank fejlődési lehetőségei, erőteljesen a kkv-kra koncentrálnak. Az alelnök-vezérigazgató a bankok számára még lát növekedési lehetőséget a hazai piacon, amellett, hogy várhatóan lesznek majd felvásárlások is.”
22. Damjanovic Gábor, a Forgó, Damjanovic és Társai ügyvédi iroda partnere 4/4/2011 Beindult a magyarországi cégfelvásárlási piac, így tapasztalja a Forgó, Damjanovic és Társai ügyvédi iroda partnere. Damjanovic Gábor szerint már fél éve elkezdődött az élénkülés, de a válság előtti pörgés még továbbra sem jellemző. A szakértő elsősorban a gyógyszeripari és az energiaipari befektetéseknél lát pozitív elmozdulást. A tőkebefektetések számának és nagyságának emelkedését az uniós Jeremy program is segíti.

Sign up for our newsletter